Nanakusa no sekku

Witajcie, zapraszam was do stołu!
 
Dziś jest 7 stycznia – jinjitsu 人日 i obchodzony jest dzień siedmiu roślin, czyli:
Nanakusa no sekku 七草の節句
Japończycy jedzą dziś ryżową owsiankę nanakusa gayu 七草粥 z zebranymi świeżo roślinami. Wcześnie rano udaliśmy się do bambusowego lasu w ich poszukiwaniu. O jakich roślinach mowa?
 

Poniżej napisałam tradycyjne japońskie nazwy i polskie odpowiedniki (czy wy tak jak ja również słyszeliście niektóre nazwy po raz pierwszy?)
  1. Seri – kropidło, rodzaj roślin z rodziny selerowatych
  2. Nazuna – tasznik pospolity, gatunek roślin należący do rodziny kapustowatych
  3. Gogyō – ukwap, rodzaj roślin należących do astrowatych
  4. Hakobera – gwiazdnica pospolita, gatunek roślin z rodziny goździkowatych
  5. Hotokenoza – łoczyga pospolita, gatunek roślin należący do rodziny astrowatych (mlecz!)
  6. Suzuna – rzepa, zerwaliśmy jej liście
  7. Suzushiro – rzodkiew, zerwaliśmy jej liście
Zapewne zadajecie sobie pytanie dlaczego właśnie te rośliny, czy łącząc je ze sobą tworzą oni magiczną miksturę (nie? to widocznie ja za dużo grałam w gry crpg..)
 
Ciężko dotrzeć do odpowiedzi. Masako nie wiedziała i sama zaczęła szukać odpowiedzi- bez skutku. Stwierdziła, że to bardzo dobre pytanie bo te rośliny  nie są łatwe do znalezienia. Wydaje mi się, że dobór roślin był przypadkowy. Udało mi się dotrzeć do informacji (ah, kochana wikipedia!), która wskazuje na to, iż tradycja Nanakusa no sekku sięga epoki Heian, gdy właściciele sklepów dostarczali Cesarzowi „szczęśliwe zioła”. Tylko znów wracamy do punktu wyjścia – jak dobierali szczęśliwe ziół? Zakładam, iż były to po prostu najpopularniejsze w tamtym okresie zioła, albo ulubione zioła cesarza.
 
Tak czy inaczej zajadamy się dzisiaj ryżowo-ziołową owsianką która ma przynieść nam zdrowie i długowieczność. Jest jeszcze jeden powód dlaczego ją jemy. By oczyścić organizm po pełnym jedzenia i alkoholu świętowaniu Nowego Roku!
 
Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s